Látnivalók

Békéscsabai Evangélikus Nagy- és Kistemplom

A nagy- és kistemplom meghatározó szimbólumává vált a városnak, Békéscsaba logója is ezeket ábrázolja. A Szeberényi téren álló evangélikus nagytemplom klasszicizáló copf stílusban épült 1807-től 1824-ig Pumberger Ferenc, Czigler Antal és Hoffer Ferenc tervei alapján. Közép-Európa legnagyobb, 3000 fő ülő-és állóhelyes evangélikus temploma, amelynek tornya hetven méter magas. A templombelső két karzatszinttel épült, a karzatok négy sarkában csigalépcsőkkel. A szószékoltárt Dunaiszky Lőrinc készítette. Kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt helyszíne színvonalas komolyzenei koncerteknek.

Munkácsy Mihály Múzeum

A több mint száz éves múltra visszatekintő Munkácsy Mihály Múzeum szeretettel várja a városba látogató vendégeket. A múzeumot az 1899-ben megalakult Békéscsabai Múzeumi Egyesület hozta létre. A városképhez szorosan kapcsolódó jellegzetes klasszicizáló épületet 1914-ben avatták fel. A múzeumot a nagy realista festőről, Munkácsy Mihályról (Munkács, 1844-1900, Endenich) nevezték el, akit mintegy negyedszázados kapcsolat fűzött Békéscsabához. A múzeum négy állandó kiállítással és évente átlagosan 15-20 időszaki kiállítással fogadja a látogatókat. Állandó kiállításai közül a "Pro Natura" című természettudományi kiállítás a Dél-Tiszántúl természeti értékeit mutatja be az érdeklődőknek. Látványos, nagyméretű diorámái a Körösök illetve a puszták növény- és állatvilágát, míg a kisebbek a Körösök víz alatti világát, egy berendezett pákász tanyát, gólyás életképet, illetve Békéscsaba és környéke földtanát, valamint a múzeum őslénytani gyűjteményének legszebb darabjait mutatják be.

Békéscsabai Sétálóutca

Az Andrássy úton járva bizonyára feltűnik a látogatóknak, hogy az utca a sok virággal és fával igen kellemes sétáló övezet. Békéscsabára egyébként is jellemző a sok fa, szinte nincs olyan utca, ahol ne zöldellnének a különböző fajtájú fasorok. A városban számtalan parkos-ligetes rész teszi kellemessé a sétát. Az Andrássy út sétálóutcai részén butikok, kávézók, cukrászdák biztosítják a kikapcsolódást. A sétálóutca nagy részének felújítása 2005-re befejeződött, ennek eredményeként gyönyörű környezetben sétálhatunk végig a korzón.

Belvárosi Római Katolikus Templom

A templomot 1910. június 12-én szentelte föl Fetser Antal püspök, nagyváradi káptalani helynök. A templom három hajós, kereszthajóval. Hosszúsága 50 m a hajó szélessége 34 m, a szentély szélessége 10 m. A torony keresztcsúcs magassága 61 m. Építési anyaga tégla, tetőzete palaborítással. A templom főoltára szürke homokkőből készült neogót stílusban. Középen az oltáron Szt. Antal szobra áll. Jobbra Szent István király, balra Szent Imre herceg szobra látható. A tabernákulum fölött szentségtaró fülke, benne kereszt. A Tabernákulum ajtaja sárga rézborítású, rajta kehely és ostyaábrázolás. A főoltár két oldalán két álló kandelláber látható. A szentély falán a tizenkét apostol, valamint Szent Pál és Keresztelő Szent János falfestménye látható. Alatta Szent Antal életét ábrázoló négy nagyméretű falikép, Szent Antal prédikál a halaknak, tanít, gyóntat, beteget gyógyít és ápol. (Gróh István és Gróh Béla munkái.)

Szlovák Tájház

A Szlovák Tájházban látható tárgyi valóság egyaránt magában foglalja az anyaország és a környező magyarság népi kulturális értékeit. A tájház a módos parasztok tárgyain keresztül a XIX. századi életmódot mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tiszta szobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt. Diagonális elrendezése csabai házak archaikusabb szobarendjét idézi: az ágytól kiinduló képzeletbeli átló a szobát két, elkülönülő részre osztja: az asztal körüli kultikus részre (szentsarok), valamint a mennyezetes ágyat és a kemencét befogadó lakótérre. A hátsó szobából nyíló kicsiny helyiség, a kiskamra fő rendeltetése a háztartás eszközeinek tárolása. Itt tárolták azokat az edényeket és konyhai eszközöket, melyeknek használatára nem került minden nap sor. A nagykamra egyszerre szolgált éléstárul és a háztartáshoz szükséges, ritkán használt eszközök tárlóhelyéül. A kenyérgabona és a kenyérsütés eszközei mellett itt tárolták kampókra felakasztva a füstölt szalonnát, húsokat is.

Árpád Gyógy - és Strandfürdő

A felújított Árpád Fürdő az Árpád sor 3. szám alatt várja a fürdőzni vágyókat. A megújult Jázmin Egészségcenterben (téli fürdő) vízgyógyászati egység, szolgáltatói blokk (fodrász, kozmetika, pedikűr, szolárium), a kor igényeinek megfelelő színvonalú öltözők, büfé, termál- és pezsgőfürdők várják a látogatókat. Az 50 méteres uszoda medencéje feszített víztükrű víz-visszaforgatós, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas. A fürdő területén az alábbi szabadtéri medencék találhatók: gyermekmedence vízigombával, szökőkúttal, enyhe lejtésű csúszdával; gyógyvízzel feltöltött termálmedence; több élményfürdő elemmel, óriáscsúszdával felszerelt összetett funkciójú tanmedence.

Békéscsabai Szoborsétány

A csatornát a várost újratelepítő lakosok maguk ástak meg egyrészt a mocsarak lecsapolása érdekében, másrészt a település építkezéseihez szükséges fának a bihari hegyekből való leúsztatása céljából. Túlsó partját a szoborsétány díszíti, a városhoz kötődő neves személyiségek mellszobraival. Az István Malomtól az Árpád fürdőig tartó séta közben tekinthetők meg az 1970-es években itt elhelyezett alkotások: Áchim L. András szobra (Marton László alkotása), Lipták András (Kampf József), Haán Lajos (Kiss Kovács Gyula), Gyóni Géza (Pátzay Pál), Móricz Zsigmond (Martsa István), Munkácsy Mihály (Vilt Tibor), József Attila (Borsos Miklós), Bartók Béla (Vígh Tamás), Kodály Zoltán (Schaár Erzsébet).

Pósteleki Kastélypark

A parkerdő, a múltat idéző, páratlan szépségű és teljes nyugalmat árasztó környezeti adottságaival várja kedves látogatóit. Póstelek rangját a múlt század elején épült Weinckheim kastély és az uradalom adta, az itt élők lélekszáma legalábbis megközelítette az ezer főt. Leszűkült 14,6 ha - os parkmaradványa 1989 től természetvédelmi terület. Különleges fafajai között megtalálhatjuk többek között a megye legnagyobb vasfáját, vörös levelű bükköt vagy a mocsári tölgyeket és a hatalmas kocsányos tölgy egyedeket. A régi sétány rekonstruálása mellett, a romos kastély környékének megtisztításával, tűzrakó helyek, padok kihelyezésével, továbbá az erdő bejáratánál egy hangulatos, erdei büfé létesítésével biztosítjuk a kirándulók, túrázók kényelmét. Lehetőség van 3 különböző túraútvonal, megtételére, továbbá a jövőbeni tervek között szerepel egy 1 km es és egy 2 km es futópálya kialakítása, mely lehetőséget fog teremteni, mindazoknak, akik testmozgásukat a természetben szeretnék megvalósítani.

Csabai Kolbászfesztivál

Hagyományok és újdonságok! Ez jellemzi a Csabai Kolbászfesztivál programjait a kolbász fővárosában, Békéscsabán. Hagyományos kolbásztöltő versenyek, gasztronómiai csemegék, színvonalas, minden korosztály igényeit kielégítő koncertek és zenei előadások egész sorát vonultatjuk fel. A Csabai Kolbászfesztivál az összetartozásról, az értékek és tradíciók megőrzéséről és ápolásáról szól. A csabai kolbász – mint kiemelt nemzeti értékünk – készítése ma is élő népszokás Békéscsabán. A fesztivál arra hivatott, hogy hagyományőrző események sorozatával ezen érték kézzelfogható közelségbe kerüljön a hazai és külföldi látogatók számára egyaránt. A Csabai Kolbászfesztiválon természetesen idén is a kolbász lesz a középpontban, és tartjuk magunkat ahhoz, hogy A CSABAI CSABÁN AZ IGAZI! Kellemes időtöltést kívánunk Békéscsabán!

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A 3 napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak kóstolhatnak végig. A hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék is. Természetesen a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. A szombati napon a hagyományokhoz híven csülökpörkölt főzőversenyt rendeznek, ahol a baráti társaságoké a főszerep, hisz megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal.